loader image

Susret štovatelja svetog Bernarda na Kuku

Ove godine PD Kuk je bilo domaćin 14. Susreta štovatelja svetog Bernarda, a na Bučićkoj ravni ovo je već drugi put.

Zbog loših vremenskih prilika i kiše koja svakodnevno pada, od prijavljenih 21 sudionika, 13 je ipak došlo iz tri društva iz Hrvatske, HPD Klikun Pleternica, Planinarska bratovština sv. Bernarda iz Samobora i HPD Stanko Kempny iz Zagreba.

Susret je započeo u subotu dolaskom i dobrodošlicom na Bučićkoj ravni. Nakon kratke okrjepe i odmora nakon puta, zajedno sa domaćinom Mirkom Dujom gosti su se uputili u šetnju ka Zaselju, susjedne općine Vitez. Šetnja je bila lagana, napokon bez kiše i u ugodnoj atmosferi grupa se vratila do doma.

Povodom obilježavanja Dana općine Novi Travnik, priredili smo i Kiparsku koloniju na Kuku, a gosti su imali prilike vidjeti eksponate. U procesu izrade je skulptura svetog Bernarda visine preko 3 metra koju izrađuju umjetnici iz udruge Naša zemlja na čelu sa akademskim kiparom Fabijanom Tomićem.

Sveti Bernard je zaštitnik planinara, alpinista, Alpa i ljudi koji borave u prirodi. Šuma oko planinarskog doma je odjednom postala kreativna pozornica u kojoj se stvaraju umjetničkog djela.

U ugodnom razgovoru i upoznavanju dočekali smo planinare koji su pristizali sa cjelodnevne ture iz Sebešića, koja se također održava u sklopu Dana općine.

Uslijedila je večera, pozdravna riječ, predstavljanje društava koja su nam pristigla na Susret štovatelja. Nakon toga, druženje uz pjesmu se nastavilo kao i uvijek kada se ponovno sretnu dobri i pozitivni ljudi.

Drugi dan se, iako po kiši otišlo u šetnju prema Gradini, a u 11 sati na brdu Kuk kod kapele sv. Bernarda održana je sveta misa u kojoj su osim planinara sudjelovali gosti iz Hrvatske i vjernici našeg kraja koji tradicionalno dolaze ovdje na misno slavlje. Pridružili su nam se i prijatelji iz PD Paklarske stijene, HPD Vitez, HPED Gradina 969, HEPD Sv. Duh Nova Bila, te HPD Stožer Bugojno.

Kako se na prostoru oko planinarskog doma održavalo natjecanje u spremanju kotlića, ugodni mirisi su ispunili šumu i pozvali na ručak sve one koji su odlučili nedjelju provesti na Bučićkoj ravni.

Ovogodišnji susret štovatelja svetog Bernarda protekao je u veseloj, ugodnoj i prisnoj atmosferi praćen blagim pogledom onoga koji je izabrao planinu kao svoje utočište i štitio sve one koji bi iz nekog razloga došli u planinu.

Pozdravili smo se i zaželjeli uskoro novi susret upravo pred licem čovjeka čije vrijednosti želimo sačuvati kako u planini tako i životnim stazama koje svatko od nas slijedi.

Do sljedeće godine i novog susreta neka nam svaki novi dan bude prilika činiti više nego što moramo.