loader image

Planinarsko društvo Kuk

Novi Travnik

Planinarsko društvo “KUK” Novi Travnik utemeljeno je osnivačkom skupštinom 20.04.1996. godine, održane kod planinarskog doma na Velikoj Ravni podno brda Kuk, a utemeljitelji smo i članovi “Planinarskog saveza HB”. Društvo korijene vuče iz nekadašnje sekcije P.D. “Pavlovica” Novi Travnik od davne 26.11.1989. godine.

25 +
godina s vama
450 +
organiziranih tura
280 +
osvojenih vrhova

Najdraže i najljepše mjesto okupljanja je planinarska kuća na izletištu Velika Ravan na 830 m n/v, udaljena jugoistočno od Novog Travnika nekih 5-6 km. Izgrađena je vlastitim rukama i voljom naših najzaslužnijih članova. Raspolažemo s pet soba s 30-tak kreveta, te dnevnim prostorijama i popratnim objektima od kojih nabrajamo kamin salu, drvarnicu, nadstrešnicu, podij.


Na brdu Kuk smo izgradili Kapelicu i Planinarsku kuću sv. Bernarda zaštitnika planinara i ljubitelja prirode, a ista je završena i stavljena u funkciju 2014. godine. Posebnost naše Kapelice u tome da se nalazi na koti Kuk na nadmorskoj visini od 930 metara odakle se pruža prelijep pogled na novotravničku dolinu i šire. Mjesto je pogodno za održavanje raznih kulturnih manifestacija (npr. održavanje slikarskih kolonija) obzirom da ima urađen i pristupni put, a sam krajolik ima opuštajući, meditativni ambijent. 

Poznato je da diljem svijeta imamo svetišta za planinare i ljubitelje prirode, tako smo i mi ponukani ovom idejom odlučili se priključiti europskoj mreži bratovštine Svetog Bernarda. Projekt ima svoj povijesno-kulturni značaj, posebice s aspekta poboljšanja turističke ponude našega grada i šire.

Izgradnjom Kapelice koja je započeta 1997. godine dobili smo prepoznatljiv imidž, a danas je ista polazno mjesto za planinarske ture koje se prakticiraju u našem kraju, kao i mjesto za okupljanje i održavanje svečanosti.

Kapelica je izgrađena od klesanog kamena na način kako se to radilo stoljećima unazad i predstavlja jedinstven primjer za ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Najkraći pravac od grada do izletišta vodi asfaltnim putom kroz Rankoviće do Krekove Kolibe, odakle zadnjih 1,5 km se prostire dobar makadamski put. Izletište je travnata zaravan na kome se nalazi nogometno igralište s prirodnom travom.

Sjeverno od izletišta na 15 minuta nalazi se brdo Kuk sa 930 m n/v, istočno 45 min. je Gradina 969 m n/v, južno na 4 h planina Kruščica s vrhom Krstac 1.558 m n/v. Navedene lokacije su značajne i kao arheološka nalazišta, a na lokalitetu Debela Međa nalaze se stećci iz srednjeg vijeka udaljeni 500 m od planinarskog doma. 

Na zapadnoj padini Gradine nalazi se vertikalna jama istražene dubine do 13 m, a posebnu značajnost zbog geološke strukture brda pridaje akumulacija vode (čatrnja) na samom vrhu koja ne presušuje niti u ljetnim danima. Gradina je odnedavno postala atraktivna i za paraglidere, te se koristi kao uzletište u pravcu Viteza

Put preko Krstaca na nekih 8 sati vodi do Sebešića u podnožju planine Vranica, poznatom po svojim povijesnim, geološkim i prirodnim značajnostima.

Odnedavno smo se angažirali na istraživanju i ponovnom stavljanju u funkciju Vilinske pećine koja je u ratnom i poslijeratnomrazdoblju bila zapostavljena, no sa svojim prirodnim ljepotama predstavlja pravu atrakciju.

Pristupačna je za posjete, ima dvije velike, uskim kanalima povezane dvorane od po stotinjak kvadrata, obiluje pećinskim ukrasima, a 2008. godine zahvaljujući entuzijazmu naših članova, prosjekli smo stazu, očistili pristupna mjesta, postavili sigurnosne sajle i u jednom danu organizirali posjet stotinjak osoba, od kojih su 2/3 bila školska djeca.

Na zajedničko zadovoljstvo, stekli smo priznanje i oduševljenje od naših najmlađih što nam i jest bio cilj.

Od društveno korisnih aktivnosti se možemo pohvaliti s oko 300 akcija na gradnji planinarskog doma na Velikoj Ravni, gradnji i održavanju popratnih objekata na navedenom izletištu, pošumljavanju i zaštiti okolnih šuma, održavanju prilaznih putova, markiranju planinarskih staza, nabavci materijalnih sredstava za održavanje infrastrukture izletišta, zaštiti okoliša, organiziranju i sudjelovanju članstva na polju kulturnih i sportskih događanja, prikupljanju i očuvanju starih predmeta i običaja kroz zavičajnu zbirku u okviru udruge “Baština” u Rankovićima, animiranju mladih na aktivnosti s pozitivnim vrijednostima…

Također, sudjelovali smo na raznim tečajevima i seminarima iz markiranja, alpinizma, gorske službe spašavanja, deminiranja, a posebno smo aktivni u osvajanju vrhova, kako u BiH, tako i šire, i do sada smo napravili preko 500 zajedničkih uspona preko 1.000 m n/v, od čega bismo spomenuli najvažnije:

Carrauntoohil1.038 m n/vnajviši vrh Irske
Sinjal1.831 m n/vnajviši vrh Hrvatske
Midžor2.168 m n/vnajviši vrh Srbije
Pločno2.228 m n/vnajviši vrh F BiH
Maglić2.386 m n/vnajviši vrh BiH
Bobotov kuk2.523 m n/vnajviši vrh Crne Gore
Golemi Korab2.753 m n/vnajviši vrh Makedonije
Triglav2.864 m n/v najviši vrh Slovenije
Mytikas2.917 m n/vnajviši vrh Grčke
Musala 2.925 m n/vnajviši vrh Bugarske
Grossglockner3.797 m n/vnajviši vrh Austrije
Mont Blanc4.810 m n/vnajviši vrh Europe
Ararat5.137 m n/vnajviši vrh Turske
Elbrus5.642 m n/vnajviši vrh Rusije
Uhuru Peak5.895 m n/vnajviši vrh Afrike

Pohvalit ćemo se i tradicionalnim godišnjim aktivnostima koje održavamo dugi niz godina kao što su manifestacija “Pješačenjem do zdravlja” povodom dana Općine Novi Travnik, “Mala noćna šetnja” povodom dana Međunarodnog dana planina, te “Novogodišnji uspon na Vranicu”.

Tijekom 2019. i 2020. uz potporu Srednje škole „Novi Travnik“ organizirali smo Opću planinarsku školu, te tako privukli dosta novih članova, koji su danas uključeni u veliki dio aktivnosti. Angažiranjem novopristiglog članstva 2019. u suradnji sa Srednjom glazbenom školom Jakova Gotovca Novi Travnik organizirali smo koncert u Vilinskoj pećini, a 2020. smo u amfiteatru ispod Krstaca na Vranici imali prilike slušati kratki violinski koncert Novotravničanke Anje Rajić.

Godine 2021. sudjelovali smo u izdavanju knjige “KAD ČOVJEK POSTANE PLANINA”, monografije PS HB, te snimili i istoimeni film kojega je naše Društvo u cijelosti realiziralo svojim ljudskim resursima.

Sudionici smo ekspedicije “ALPE 2007” u organizaciji “Planinarskog saveza HB”, održane 13.-21.07.2007. godine, a do sada smo četiri puta popeli Mont Blanc, te više puta postigli uspjeh u osvajanju najviših europskih vrhova.

Najznačajniji poduhvat koji je postao dio naše kolekcije uspjeha je osvajanja najvišeg vrha Crnog kontinenta. Naši članovi su uspjeli osvojiti najviši vrh planine Kilimanjaro – Uhuru Peak (5.895 m n/v) kao sudionici ekspedicije “KILIMANJARO 2008” održane u razdoblju od 02.09.-18.09.2008. godine.

U razdoblju od 04.-15.07.2010. smo kao sudionici ekspedicije ”ELBRUS 2010.” popeli i najviši vrh Rusije/Europe, što smo ponovili i 4. kolovoza 2019. godine kada smo izveli vrlo zahtijevan turno skijaški uspon, zatim Ararat u Turskoj 05. kolovoza 2021., a namjera nam je nastaviti dalje…

Dobitnici smo brojnih nagrada i priznanja za doprinos i razvoj sporta, a aktivni smo i kao članica Sportskog saveza općine Novi Travnik.

U zadnjih desetak godina, poslastica nam je zimski alpinizam i turno skijanje, a veliki dio energije koristimo za promociju ove vrste sporta, te motiviranju mladih ljudi na pomijeranje granica.

Društvo za cilj ima promovirati planinarenje kao stil življenja, ukazati na alternativnu mogućnost korištenja slobodnog vremena u prirodi i s prirodom, zatim poticanje mladih na aktivnosti u prirodi, zaštitu i održanje biljnih i životinjskih vrsta, a u planu imamo nastaviti s osvajanjem novih vrhova, te nastavkom izgradnje i održavanja infrastrukture na izletištu Velika ravan.

Zaljubljenici u prirodu, druženje, altruisti, avanturisti, pozitivci, entuzijasti, pjesnici, slikari, glazbenici, učenici i nastavnici, obični i neobični, mladi i stari, udružili su svoju pozitivnu energiju, okupili se oko zajedničkog interesa i za ovo proteklo razdoblje učinili puno toga na vlastito i opće zadovoljstvo, a nadamo se, vjerujemo i želimo da se isto i nastavi, s toga Vas pozivamo na suradnju i druženje!


I ne zaboravite, svakim korakom prema vrhu vidici su širi…