loader image
9
Predavača
16
Učesnika
75 h
Predavanja
5
Mjeseci trajanja

2019

Prva opća planinarska škola

Polaznici su savladali osnove orijentacije na terenu korištenjem karte i kompasa, naučili o najbitnijoj opremi za planinarenje, bitne činjenice o ključnoj prehrani i treningu za savladavanje planinarskih tura, planinarske čvorove s užetom i njihovom primjenom kao i kako prepoznati dobru vremensku prognozu za dobar izlet, ali i mnoge druge tajne.

Program škole:

Prvo predavanje

U okviru ovogodišnje Opće planinarske škole, koja je započela u prostorijama Srednje škole Novi Travnik, prošli smo i prvo predavanje koje je propratilo tridesetak polaznika.

Prva tura

Odabir prve ture u okviru Opće planinarske škole koja je išla na Gradinu i dalje na Ravan, bio je potpuno logičan.

Drugo predavanje

Drugo predavanje bilo je na temu priprema za odlazak u planinu, kretanje u planini, te prehrana i higijena u prirodi.

Druga tura

Ovaj put smo malčice odlučili promijeniti plan tura i okrenuli na Vilinsku pećinu.

Treće predavanje

Prikaz klasične i tehničke opreme na jednom mjestu s podrobnim objašnjenjima iznijeli su Slobodan Lončarević i Dragan Piliškić

Četvrto predavanje

Četvrto predavanje održano je na temu korištenja užadi i čvorova, kao i o potencijalnim opasnostima na planini.

Peto predavanje

Doktor Drago Džambas uz asistenciju kolege Nikole Vukovića nas je proveo kroz teoretski i praktični dio prve pomoći.

Šesto predavanje

Šesto predavanje započelo je izlaganjem Vlade Mičića, a Vedran je nastavio...

Sedmo predavanje

Po planu i programu škole, 14.05.2019. je predviđeno zadnje teoretsko predavanje...

Osmo predavanje

21.05.2019. godine, održano je osmo predavanje, a tema je bila fotografija koju je obradio kolega Nenad Bratić.

Deveto predavanje

28.05.2019. smo imali deveto predavanje u okviru naše Planinarske škole. Tema je bila speleologija.

Deseto predavanje

Večeras nismo imali predavanje, nego teoretski dio ispita. Nije to bio ni ispit, nego više interaktivna radionica u kojoj smo kroz opuštenu atmosferu jedni drugima obostrano evaluirali stečeno znanje.

Terenski rad

S današnjim danom smo završili našu Planinarsku školu. Barem mislimo tako, a možda i nismo, ne znamo još što kome može pasti na pamet. Počelo je nekako s proljeća, ili je to u stvari bila zima. Paralelno su se vrtila predavanja i ture. Malo u učionici, a malo više na planini. Imali smo vrsne predavače, neki su usput znali doći i zaraditi gromoglasne aplauze. Osjetila se pozitivna energija zbog koje smo nastavili dalje. Početni zadaci su bili lokalne planine, pa je jedna bila na Gradinu, Gorčevicu, pa na Vranici, Kamešnici, a onda dođe na red Cincar, Čvrsnica, pa Prenj. Probali smo vjetar, kišu, snijeg, led, munje i gromove. Svega se nakupilo do sad, pa je to trajalo više od pola godine, a planirano je sve zbiti u dva mjeseca. Neki su posustali, ali znamo da nisu odustali. Hvala svima na lijepim trenucima i kako netko nedavno reče, ova beskrajna priča ide dalje.

Javna tribina

TRANSPLANTACIJA - šansa za novi život Planinarstvo - put do zdravlja, održana je u Osnovnoj školi u utorak 11.06.2019. godine, a na inicijativu polaznice Opće planinarske škole Marijane Furundžija-Lovrinović. Još jedno predavanje koje je upotpunilo cjelokupni mozaik.