loader image

Ekipa PD KUK na Dolomitima

Veličanstveni prizori prirodnih ljepota dolazi nam od ekipe koja je od 03.07.2023. posjetila Dolomite.

Dolomiti, odnosno Dolomitske Alpe su planinska skupina koja se nalazi u istočnim Alpama u Italiji, a 2009. proglašeni prirodnom svjetskom baštinom UNESCO-a. Na tom području se nalazi čak 21 vrh koji je viši od 3.000 m nadmorske visine.

Ekipa u sastavu Marijana Lovrinović-Furundžija, Ana Drmić, Dragan Matošević i Franjo Furundžija su drugi dan posjete ispenjali greben Marmolada i vrhove Punta Rocca 3.304 m/nv, Terrazza Marmolada 3.265, koristeći alpinističku opremu u savladavanju ledenjaka u dužini od 2,5 kilometara, kao i 1.300 visinske razlike, te ukupnoj dužini od 12,8 kilometara, uz prosječni nagib od 34 stupnja. Treba istaći da je ovo pojedinim članovima ekipe bilo prvo penjanje preko 3.000 m/nv, kao i uvjetima koje iziskuje priječenje i penjanje ledenjaka.

Pored veličanstvenih pogleda, na istom grebenu se nalazi i najviši muzej u Europi posvećen planinarenju i prvom svjetskom ratu, kao i gospinu pećinu na visini 3.265 m/v.

Treći dan posjete ekipa je posjetila planinski prijevoj Passo Giao 2.236 m/nv, te je ispenjan vrh Nuvolau 2.574 m/nv , na kojem je izgrađen planinarski dom na liticama stijena, koji se nadvio nad poznatim gradićem Cortina d’Ampezzo.

Mimo neopisivih vrhova, prijevoja, pašnjaka, Dolomiti obiluju jezerima, pa su tako obišli i par njih kao što su Lago di Fedaia i Lago di Braies.