loader image

Kiparska izložba na Kuku

Negdje početkom godine potpisali smo sporazum o suradnji s Udrugom Naša Zemlja iz Travnika koja okuplja veliki broj entuzijasta koji svojim radom i doprinosom ne daju da odumru stari zanati, znanje  i vještine. Kako je svako novo prijateljstvo poput tek započete knjige, nismo ni slutili kakav zaplet i rasplet nas čeka sa svim ovim divnim ljudima.

Od samog početka smo bili na tragu ideje da se izradi skulptura sv. Bernarda, a tek sad vidimo da ovaj put je logičan od prvog dana. Akademski kipar Fabijan Tomić je dugo vremena želio napraviti u drvetu lik zaštitnika planinara na nekom od brežuljaka našega kraja. A mi smo već nekad ranije započeli tu priču 1997. godine kada su udareni temelji za izgradnju kapelice sv. Bernarda na Kuku, te druženjima na međunarodnim susretima štovatelja sv. Bernarda, prenoseći ideju i duh Alpa u našu zemlju.

Krenuli smo u potragu za velikim stablom iz kojeg bi mogla oživjeti ova umjetnička vizija.

Stablo takvih dimenzija je bilo jako teško pronaći, tako da je potraga trajala cijelo proljeće. Naš kolega Mirko Dujo darovao je stablo kruške koja nam je odmah dala ideju da se napravi još jedan lik iz drveta, šumska vila. Vilu planiramo smjestiti na početak planinarske staze na planini Vilenica kako bi ispraćala i dočekivala planinare koji krenu kroz šumu Hrastoviju prema vrhu Kicelj.

Našli smo konačno i veliko deblo, poduzetnik i planinar, Predrag Palavra je velikodušno darovao stablo bukve od 4 m kako bi naša ideja postala stvarna. Ivo Ramljak je dodatno potpomogao u ovoj priči, te zahvaljujući ovakvim nesebičnim ljudima svi možemo stvarati mala čuda svaki dan iznova.

Kiparsku koloniju smo započeli u sklopu obilježavanja Dana općine Novi Travnik. Bilo je predviđeno da traje desetak dana, a evo nakon više od mjesec je ovaj veliki i čudesni posao priveden kraju. Od grubih radova motornom pilom do finih delikatnih linija stvoren je kip prvog gorskog spašavatelja i njegovog psa koji zajedno sa vilom su našu šumu učinili pozornicom na kojoj se mogu čuti samo ptice i sresti poneki začuđeni znatiželjnik u prolazu do Kuka i kapele sv. Bernarda.

Tko je bio sv. Bernard, koja je njegova uloga bila više na https://www.hgss.hr/sveti-bernard-nebeski-zastitnik-gorskih-spasavatelja/

Družeći se s ovim kreativnim ljudima u proteklih mjesec dana uvidjeli smo kako je stvaranje težnja koja nam je zajednička. Kreativnost, ideje, želja za promjenom i novim i boljim svijetom je itekako prepoznata u ovom planinskom ambijentu.

To je ujedno i odgovor što je zajedničko umjetnicima i planinarima.

Težnja za visinama…, jer granica je nebo za nas, one koji s druge strane postavljene forme gledaju u oblake umjesto u zemlju. Granica je zamišljeni zid između želja i neiskorištenih mogućnosti. Planina te natjera da svaku granicu preispitaš u hodu. Dok pokušavaš razumjeti tko si upravo postao i kamo to ideš, uviđaš da su granice samo daleki horizonti tvoje nesigurne stvarnosti, koje jedva čekaš dosegnuti, da se usudiš podići pogled sa svojih nogu prema nebesima.

Neki će reći da nije za svakoga ni planinarenje, niti umjetnost, ali je zasigurno dostupno svima kako bi barem pokušali razumjeti ono što mi živimo.

Realizaciju ovog vrijednog projekta podržali su najvećim dijelom Federalno ministarstvo kulture i sporta, Palavra d.o.o. Gladnik, Travnik i Općina Novi Travnik.

Velika hvala svima koji su pomogli da ovu ideju pretočimo u stvarnost!

O tijeku radova više na linku https://udruganasazemlja.org/portfolio/projekti/17-sv-bernard-od-aoste