loader image

Prezentacija knjige Stipe Božića „Penjačevi zapisi“

U zajedničkoj organizaciji HKD Napredak i PD Kuk u sali Općine Novi Travnik, sinoć je održana prezentacija knjige Stipe Božića „Penjačevi zapisi“. Sala skoro nije mogla primiti sve one koji su došli iz Novog Travnika, Travnika, Viteza, Bugojna, Žepča…

Stipe Božić ima zaista impresivnu biografiju i ne samo da je čovjek koji je stvarao povijest svjetskog alpinizma, on je utkan u revoluciju koju je planinarenje učinilo ravnopravnim sa ostalim sportovima na našim prostorima. Kroz više od 90 minuta vrlo zanimljive životne priče vidjeli smo da to nije bio niti malo lagan zadatak. Pionirski koraci  u osvajanju najviših svjetskih vrhova, ekspedicije u kojima je sudjelovao, a koje su postale epske, borba sa opremom koju su sami osmišljavali i stvarali, Stipe i njegovi prijatelji  donose zapis jednog posebnog vremena kada se uspjeh svakog pojedinca smatrao kolektivnim dostignućem.

Iako nam se čini da su ta vremena bila nemilosrdna i okrutna za penjanje i putovanje, danas dok imamo sve dostupno na puno lakši način, čini se kako smo zaboravili najvažnije, biti tu jedni za druge, jer uspjeh sam po sebi ne znači ništa ako te ego doveo do vrha.

Stipina autentičnost i jednostavnost potpuno se prelila na više od 90 slušatelja koji je obogatila ova jedinstvena priča čovjeka koji je kroz svoje životne uspone i tragedije, snimao filmove, pisao knjige, putovao i stvarao nove načine da život živi u svojoj punini. „Penjačeve zapise“ ilustracijama je obogatila  Stipina kćerka što cijeloj priči daje obiteljsku toplinu i zato meko ulaze u dušu,  jer svatko se vrlo lako može pronaći u emociji koja ih je oblikovala.

Planinski vrhovi Vrgorskog gorja i Biokova pod kojim se rodio i odrastao Stipe duboko su se urezali u njegove bore na licu koje je nosio širom svijeta, ali se opet se vraćao u svoje Zavojane kao baznom logoru iz kojeg je i krenuo.

Čovjek kojem je planina dozvolila da se prepozna u njenim najskrivenijim tajnama, bio je tu da nam to ispriča i pokaže kako je smisao planine da te nauči kako biti Čovjek, jer kao što i reče: „Kad nikog od nas ne bude, jedino što iza nas ostaje je priča o nama.“

Hvala Stipi Božiću na ugodnom druženju, našim gostima na izdvojenom vremenu, Općini Novi Travnik na pokroviteljstvu, HKD Napredak na suradnji, hvala portalima Notra.ba i Drukčiji radio na medijskoj potpori!