loader image

Novogodišnji usponu na Vranicu 2023

Protekao je i šesnaesti po redu “Novogodišnji usponu na Vranicu” na kojem su sudjelovali planinari iz Kreševa, Žepča, Viteza, Busovače i Travnika. Prisutna je bila i dijaspora iz Njemačke, Austrije, Hrvatske, pa čak i iz daleke Australije.

U koloni od Ploče prema Busovačkim stajama nanizalo se 73 učesnika, a na vrhu nas je bilo 61. Najmlađi među nama su bili Antonio (6 godina) i Eva Matošević (10 godina) koji su u pratnji roditelja također popeli najviši vrh Vranice Nadkrstac (2.112 mnv).

Vremenske prilike bile su neuobičajene za ovaj dio godine. Prvi dio uspona bez snijega, a od Strašnog dola prema Srednjem brdu ugodno bez vjetra i dvadesetak cm tvrdog zbijenog snijega.

Na vrhu smo bili negdje oko 12:30 sati, a povratak prema Busovačkim stajama išao je ispod Bijele gromilice i dalje prema Jezerima. U Sebešiću nas je dočekao topli čaj, te planinarskih grah koji su pripremili vrsni majstori od kuhače Anto i Titec. Hvala im puno na trudu.

Također, zahvala svim učesnicima današnjeg uspona, Općini Novi Travnik na potpori, zahvala kolegama iz Lovačkog doma u Sebešiću, te našem Zini na organizaciji dočeka.

Vidimo se dogodine!