loader image

Opća planinarska škola – prvo predavanje i prva tura

U prošli petak je održano prvo predavanje treće po redu Opće planinarske škole u organizaciji PD KUK Novi Travnik u prostorijama Doma kulture, a na naše veliko zadovoljstvo, najveći broj polaznika škole su srednjoškolci.

Počeli smo s upoznavanjem, a prva tema je bila povijest planinarenja i sam nastanak planinarskih društava u svijetu i kod nas.

Uvodnim pozdravom polaznicima škole obratila se jedna od voditeljica ove planinarske škole Kristina Bogdan. Voditelji treće planinarske škole ove godine su Kristina Bogdan i Josipa Zvirac. Polaznike je upoznala s programom škole koji se sastoji od dva dijela – teorijskog i terenskog. Svim polaznicima je zaželjela sretan početak i jedno lijepo iskustvo, lagan korak i vedro vrijeme.

U ime PD KUK polaznike je pozdravio predsjednik društva Miro Blaž, te održao prvo predavanje o povijesti planinarenja. Drugo predavanje na temu planinarska organizacija održao je Drago Radeljić. Nakon završetka prvog teorijskog predavanja u nedjelju je održana i prva planinarska tura, a kako je to Darijo doživio, prenosimo u nastavku.

Osvanula je nedjelja malo brže nego uobičajeno.
Niz ulice našeg grada klizile su male grupe pozitivnih misli, osmijeha i vesele male ekipe. Naša ovotjedna zadaća, prva terenska nastava i prva terenska tura naše škole. Zato smo dobili na dar jedan predivan proljetni dan.
Ispunjen svim mirisima, okusima i ranim proljetnim vjesnicima, koji nagovještaju neko bolje vrijeme.
Voditeljice planinarske škole Kristina i Josipa prve su bile na polaznoj točki.
Po običaju, prva tura je upoznati svoj kraj, a odabir je dionica Novi Travnik – Bućićka Ravan – Gradina.
Cirka nekih 18 km i do nekih 969 m n/m.

Laganim korakom dolazimo do doma PD KUK na Ravni gdje uz put srećemo ekipu iskusnih planinara koji rade prokres i čišćenje puta prema Domu.
Ljudi koji su utabali put planinarstva u Novom Travniku zaželjeli su sreću novim polaznicima.
Dolaskom na Ravan, Anka nas dočekuje čajem. Nakon malog odmora i okrjepe nastavljamo dalje prema Gradini.
Dolaskom na Gradinu s koje se pruža predivan pogled na Lašvansku dolinu odrađeno je pola zadaće, sad je slijedio povratak za Novi Travnik.
A prije toga na odmor u našem domu gdje je vrijedna ekipa pripremila zajednički više nego zasluženi ručak.
Nekako je brzo završila naša prva tura s mladim planinarima i zato s nestrpljenjem očekujemo novu i prvu preko tisuću m n/v.

Zahvaljujemo svima na potpori, velika hvala ORŠK d.o.o. Novi Travnik za ustupljene prostorije.