loader image

Mala planinarska škola – prvo predavanje

Sinoć je u prostorijama Doma kulture Novi Travnik krenula i naša Mala planinarska škola. Ovo je prvi put da se ovakav oblik edukacije organizira kod nas i nadamo se da ćemo ovaj zahtijevan projekt iznijeti na najbolji mogući način i na obostrano zadovoljstvo.

Malu planinarsku školu počeli smo s roditeljskim sastankom koji je održala Ivana Džambas, voditeljica škole. Ukratko je prezentiran plan i program, te smo roditelje i djecu upoznali s nastavnim kadrom, članovima našeg društva. Podršku školi svojim prisustvom dali su utemeljitelji našeg Društva Tereza Krajišnik i Drago Marijanović Mikac, te Vlado Mičić, ljudi koji su nekada davno trasirali planinarski put kojim danas idemo.

Plan je da kroz naredna dva i pol mjeseca naše planinarsko znanje i vještine prenesemo na mlađe generacije i time uhodamo stazu po kojima će se sutra kretati i nadamo se, jednog dana, educirati neke nove generacije.
Podijeljene su i planinarske iskaznice novim, mladim članovima.

Prvo predavanje bilo je na temu povijest planinarstva u kojemu smo kroz evolucijski prikaz čovječanstva ukazali na mjesto i ulogu planinarstva u današnjem vremenu, te potrebi da vratimo se prirodi i sebi, uvažavajući prednosti visoke tehnologije više kao sredstvo za ostvarenje kvalitetnijeg življenja, a ne kao sredstvo koje će nas izolirati od iskonskoga.

Tema drugog dijela predavanja bila je planinarska organizacija, potreba i način organiziranja u planinarske organizacije, te prednosti i koristi koje se mogu ostvariti učlanjenjem u planinarske udruge. Predavanja je održao Miro Blaž, predsjednik društva koji je ujedno pozdravio djecu i roditelje te se  zahvalio na ukazanom povjerenju.
Oba predavanja bila su interaktivne prirode u kojemu smo stavili naglasak na uključivanje djece u temu kroz razgovor.

Na kraju je održana i mala radionica u kojoj su mali planinari imali zadatak nacrtati ljude iz prapovijesti.
Zahvaljujemo svima na ukazanom povjerenju, a posebno grupi roditelja koji su svojim angažmanom pomogli da probijemo led.

Naša zemlja je bogata planinama i prirodnim resursima. Planinarenje i srodne aktivnosti (alpinizam, sportsko penjanje, planinsko skijanje, kanjoning, sportska orijentacija, izletništvo…) su sportovi kojima s minimalnim ulaganjem možemo postići višestruke koristi, posebice ako se to uklopi u cjelovitu turističku ponudu i time stvori potencijal za rast i razvoj zajednice.

Ideja vodilja ove škole je da “visine bistre um…“, a našim malim planinarima želimo sretan i uspješan polazak u školu.

Također, velika zahvala ORŠK d.o.o. Novi Travnik na pomoći u organizaciji i ustupljenom prostoru.