loader image

Obilježavanje stogodišnjice prve markacije

Sve počinje od ideje, a da bi se ideja realizirala, potrebno je uložiti vremena, truda i puno drugih čudesa da bi ta alkemija poprimila konačni oblik.

Tako se na zadnjem markacističom tečaju u organizaciji Planinarskog saveza Herceg Bosne rodila ideja koju su Karlo i Stipo danas priveli kraju. Instruktor Mirko Matijević je na tom predavanju potaknuo ideju pričom i kako veli ovaj dvojac, nakon toga su se samo pogledali i već su znali što treba učiniti.

Bila bi to odlična ideja koja sa sobom nosi puno simbolike, a činjenica da je Vilenica odmah iznad grada i da baš i nismo nešto imali prilike konzumirati njene planinarske resurse, sve se posložilo bolje nego su mogli zamisliti.

Ono što su čuli na predavanju je da Slovenac Alojz Knafelc je nacrtao crveno bijeli krug i time obilježio prvu planinarsku stazu prije točno stotinu godina (1922.), te tako uveo u uporabu jednoobraznu planinarsku markaciju – bijelu točku s crvenim prstenom.

Ta se oznaka, poznata kao Knafelčeva markacija, i danas primjenjuje u svim zemljama koje povezuje Dinarsko gorje i jedan je od prepoznatljivih simbola planinarstva u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama.

Naše Društvo je ovom prigodom 30.10.2022. markiralo novu stazu na planini Vilenici koja počinje iz samog grada Novog Travnika od gornje crkve.

Stazu smo nazvali po Alojzu Knafelcu u čast navedenog jubileja, a u međuvremenu su vršene i organizacijske pripreme za službeno otvaranje staze koje je bilo 24.11.2022. godine i na kojoj su sudjelovali predstavnici Općine Novi Travnik, te veleposlanik Republike Slovenije Damijan Sedar.

U službenom dijelu svečanosti, skupu se obratila predsjednica Društva Željka Zlojo-Martinović, pozdravila sve nazočne, zahvalila na dolasku, te ukazala na značaj ovoga jubileja za planinarski svijet. Napomenula je da planina Vilenica je do sada bila nekako nesvjesno zapostavljena u sjeni Vlašića i Vranice, te na ovaj način vraćamo značaj planini na čijim obroncima je nikao naš grad kojeg napaja izvorskom vodom, čistim zrakom i prirodnim ljepotama koje naše šume imaju. Otvaranje ove staze se poklopilo s Danom državnosti naše lijepe zemlje, čime smo na simboličan način ukazali da se kroz trud i rad posljedično otvara i nova perspektiva, novo svjetlo i nada u bolje sutra za sve nas.

Skupu se obratio i načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo uz riječi dobrodošlice nazočnima i veleposlaniku Sedaru koji je dao potporu svojim dolaskom našoj lokalnoj zajednici. Napomenuo je da Novi Travnik s gradom Velenjem u Republici Sloveniji ima dugogodišnje prijateljske odnose. Pohvalio rad i djelovanje Planinarskog društva KUK, te čestitao našim članovima na svim aktivnostima koje rade za naš grad. Čestitao je nazočnima sutrašnji praznik, te napomenuo da sutra obilježavano Dan državnosti Bosne i Hercegovine, države koja mora biti bolja, jača i stabilnija, ali da na svom putu iskoristi i one sposobnosti, karakteristike i kvalitete ljudi koji ovu državu čine državom kako bi bila al pari i državama u Europskoj uniji, jer BiH kao država i kao zemlja pripada Europskoj uniji.

Njegova Ekscelencija Damijan Sedar, veleposlanik Republike Slovenije zahvalio se na dobrodošlici, prvi put je u Novom Travniku i obećava da će opet doći, jer kako kaže i sam On je planinar. Danas je naučio da s druge strane Vlašića se nalazi Vilenica i rado će posjetiti ju. Čestitao nam je Dan državnosti i zaželio prosperitetnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu. Simbolično je istakao da bi danas, i u ovim vremenima, umjesto Alojza Knafelca trasirao naš krug plavom zastavom sa dvanaest zvijezda, jer tamo pripadamo i to nama treba.

Novotravnički planinari ovim činom stavljaju naglasak na obilježavanje ove, na neki način naše zajedničke obljetnice, koja će osvježiti sjećanje na čovjeka koji nam je zacrtao zajednički simbol pravoga puta koji je svima u interesu, kako u planini tako i u svakodnevnom životu.

Ovom prigodom zahvaljujemo Općini Novi Travnik, Turističkoj zajednici SBK/KSB na čelu s Miroslavom Matoševićem na pomoći kod realizaciju ovog događaja, Policijskoj postaji Novi Travnik na osiguranju, predstavnicima Planinarskog društva Medex Novi Travnik, Planinarskog saveza Herceg-Bosne, te našim vrijednim članovima na pruženoj potpori.

Preuzmi trek: Planinarska staza Alojza Knafelca 221114

Više o stazi na www.outdooractive.com

Lijep članak Janka Dujića o Vilenici i Mravinjcu možete pročitati u časopisu Naše planine, broj 5 iz 1976. godine.