loader image

Novogodišnji uspon na Vranicu 2022

Ove godine smo imali mali jubilej Novogodišnjeg uspona na Vranicu. Već 15-ti put zaredom posjećujemo ovu srednjobosansku ljepoticu i njen najviši vrh Nadkrstac u ovo doba godine. Kao i sve dobre stvari, sve je počelo davno s velikom dozom entuzijazma i dobrom vibracijom koju pokupimo usput.

Ovaj put smo imali radni dan (30.12.2022.), a na našu žalost i snijega je manjkalo. S druge strane, manje zahtjevni uvjeti za uspon su nam omogućili da što veći broj ljudi bude u koloni. Od 66 učesnika, 55 nas se popelo i uživalo na vrhu.

Polazak je bio u od Ploče u 7:55, a na vrhu smo bili već u 11:35, što je za zimske uvjete i veliki broj učesnika odličan prolaz. Put prema gore je išao preko Busovačkih staja, Strašnog i Širokog dola prema Srednjem brdu, da bismo u povratku se spustili na Sedlo ispod Bijele gromile i dalje prema Jezerima se spustili do izvora Zlatan potoka. Već u 14:55 smo bili opet kod auta nakon čega smo u Sebešiću imali ručak i druženje u lovačkom domu.

S nama na usponu su bili članovi UP Raduša Uskoplje, PD Paklarske stijene Travnik, HPD Vitez iz Viteza, PD Medex Novi Travnik, PD TIM Busovača, te GSS Busovača.

Zahvaljujemo svima na učešću i suradnji u organizaciji uspona, Tanji i osoblju Caffe-a Milano Novi Travnik, te prijateljima iz Lovačkog društva Pavlovica, sekcija Sebešić velika hvala na dočeku i svesrdnoj usluzi.

Vidimo se dogodine!