loader image

Novogodišnji uspon na Vranicu 2020.

Novogodišnji uspon na Vranicu organiziramo već dugi niz godina, a ove godine bio je to trinaesti uspon u nizu i tradicionalno se održava između Božića i nove godine.
U početku smo išli po dvojica, trojica, a godinama je broj sve više rastao, da bi prošle godine broj učesnika se popeo na 95, u kojem je sudjelovalo pet društava iz Hrvatkse i 11 planinarskih društava iz BiH.

Ova godina je bila skromnija i obzirom na tekuću epidemiološku situaciju, izostala je šira organizacija. U želji da održimo tradiciju, manja ekipa se ipak našla jučer ujutro i iz pravca Sebešića krenula prema Nadkrstacu (2.112 m n/v), najvišem vrhu Vranice.
U početku uspona vremenske prilike su bile podnošljive, javila se pokoja pahulja. Iako s početka bude hladno, nakon par stotina metara se zagriješ i bude ti baš ugodno.

U završnom dijelu uspona iznad Širokog dola priroda je pokazala zube. Debeo minus, jak vjetar, snijeg koji pada horizontalno i pjeskari ti lice, dubina snježnog pokrivača gdje se mjestimično propadalo do pojasa, uvjeti su u kojima smo odmjeravali snage, s jedne strane planina s druge mi sami. Nakon pet i pol sati uspona, nešto prije 14 sati smo bili na vrhu, a po običaju s vrha pukne i pjesma.

Božićni dani su vrijeme kada se sjećamo najradosnijeg kršćanskog događaja koji se slavi u obiteljskom ozračju, a mi kako i jesmo jedna velika obitelj, Novogodišnji uspon na Vranicu je vrijeme da se okupimo u što većem broju.
Ovo je završni uspon u tekućoj godini kada se presabiru protekli događaji, a ujedno je to i priprava za dolazeću novu godinu, kojim upućujemo da planinarstvo ne prestaje bez obzira na vremenske prilike koje nas okružuju. Zimske radosti itekako su nam poznate i bitno je samo odvažiti se i krenuti.

Napomenuli bismo da je ove godine na usponu bilo 27 sudionika, 19 ih se popelo na vrh, na usponu su sudjelovale tri kolegice, a imali smo čak četiri oca i sina u grupi.

Ovom prigodom zahvaljujemo kolegama iz Sebešića koji nas svaki put dočekaju i okrijepe, a koliko to znači nekima govori činjenica da je Glumac riskirao samoizolaciju i došao iz Njemačke samo da bi bio s nama.
Svim sudionicima zahvaljujemo na sudjelovanju u Novogodišnjem usponu na Vranicu 2020., pohvale na organizaciji i discipliniranosti u vođenju grupe.
Vidimo se dogodine!