loader image

Marinko na Maja Jezercu – Prokletije

Naš kolega Marinko Slipac je ispenjao Maja Jezerce na Prokletijama s visinom od 2.694 m, a posebnost ovog uspona je da je išao sjevernom stranom planine uz korištenje zimske alpinističke opreme u ova doba godine.

Kako navodi: Petkom smo došli u Gusinje i smjestili se u apartmane u dolini Rapojane. Iza ponoći, u dva sata je buđenje, kava, čaj. Dolaze dva terenska vozila i u tri sata krećemo uzbrdicom. Vožnja traje sat vremena i stižemo do Karaule. Odatle, pale se svjetiljke i ide se šumskom uzbrdicom. Sa svitanjem, nestaje drveća i stižemo do doline Jezera. Jezera zaleđena, prolazimo pored njih kosinom prema kuloarima. Prvi je dosta lakši i na vrhu nam se ukazuje impresivni i vrlo divlji vrh Maja Jezerce. Primičemo mu se polako, a onda završni, najduži, najteži i najstrmiji kuloar, sa preko tristo metara. Cepin, dereze i četveronoške. Na vrhu oduševljenje. U daljini veliki vrhovi Crne Gore i Albanije. Poslije odmora povratak nazad, istim smjerom. Prosto žališ što ne možeš sjesti i dugo promatrati tu nestvarnu divlju ljepotu.

Jezerski vrh (alb.: Maja Jezercë) je najviši vrh planinskog lanca Prokletije i Dinarida sa 2.694 m. Vrh se administrativno nalazi u sjevernoj Albaniji, u oblasti Velika Malesija, blizu crnogorske granice. Sjeverno od planine se nalazi 6 jezera. Jezerski vrh nije najviši vrh Albanije, od njega je viši vrh Korab (2.764 metra). Dana 26. srpnja 1929. godine britanski penjači Sleeman, Elmslie i Ellwood su se prvi popeli na Jezerski vrh. (izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Jezerski_vrh)

Čestitke na uspjehu, ponosni smo!