loader image

Dan PD KUK

Prvog dana listopada proslavili smo dan našeg Društva i prigodno se prisjetili ovogodišnjih jubileja.

Obilježili smo 130 godina organiziranog planinarstva u BIH i 70 godina planinarstva u Novom Travniku.

Priča o planinarstvu u Bosni i Hercegovini počinje 21. rujna 1892. u Sarajevu, kada dvadesetak činovnika tadašnje uprave osniva prvu planinarsku organizaciju pod nazivom „Bosnischher-hercegovinischer Touristen Verein in Sarajevo“ (BHTV – Bosanskohercegovački turistički klub). Prvi predsjednik bio je Lothar von Berks, plemeniti vitez Malteškog reda, potpredsjednik barun Franjo Mollinary, a tajnik Ludwig Pereira.

Danas je godina osnutka BHTV-a uklopljena u grb sva tri nacionalna saveza u BiH, kao i grb Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine (PS BiH).

Turbulentna vremena ostavila su traga i na planinarstvo kao pokret koji se razvijao uz uspone i padove praćeno povijesnim i političkim uvjetovanostima.

Ratovi i zabrane nisu obeshrabrili planinare koji su se uvijek nanovo organizirali, popravljali porušeno i gradili novo. Na planini i za ljude planine.

Prije sedamdeset godina, točnije 04.02.1952. godine osnovano je PD „Pavlovica“ u Novom Travniku. Prvi predsjednik bio je Ljubo Štraus, a tajnica Vinka Pešić. Društvo je u svome početku bilo veoma aktivno. Prema jednom izvještaju iz 1952. godine društvo broji 138 članova: 67 radnika, 53 službenika, te 18 đaka i studenata. Prvi ozbiljniji podvig novotravničkih planinara je sudjelovanje u ekspediciji bosanskohercegovačkih planinara 1982. godine u osvajanju krova zapadne Europe – Mont Blanca. Vlado Mičić, Milenko Čikić i Branimir Gligorijević članovi alpinističke sekcije Planinarskog društva „Pavlovica“, uspjeli su krajem srpnja 1982. godine, zajedno s ekipom najboljih planinara BiH osvojiti ovaj vrh u Francuskoj, visok 4.807 m.

Na inicijativu Ilije Kolara 25.11.1989. godine, osniva se Planinarska sekcija „Kuk“ proizišla iz PD „Pavlovica“, a već 30.09.1990. započeli smo s gradnjom planinarskog doma na Bučićkoj ravni, da bi 09.06.1991. kuća stavljena pod krov.

Planinarsko društvo “KUK” Novi Travnik utemeljeno je osnivačkom skupštinom 20.04.1996. godine, održane kod planinarskog doma na Velikoj Ravni podno brda Kuk. Prvi predsjednik društva bio je Ilija Kolar.

Nakon svih ovih godina, danas se možemo pohvaliti nizom međunarodnih uspjeha u kojima smo sudjelovali na usponima na najviše vrhove 15 država svijeta od Amerike, Europe, Azije i Afrike. Također smo angažirani na izgradnji i održavanju planinarske infrastrukture u kojemu smo nekadašnji prostor Bučićke Ravni pretvorili u mjesto pogodno za izletnički turizam sa svim sadržajima koje nudi. Dobitnici smo brojnih nagrada i priznanja za doprinos i razvoj sporta, a aktivni smo i kao članica Sportskog saveza općine Novi Travnik.

I dalje Društvo za cilj ima promovirati planinarenje kao stil življenja, ukazati na alternativnu mogućnost korištenja slobodnog vremena u prirodi i s prirodom, zatim poticanje mladih na aktivnosti u prirodi, zaštitu i održanje biljnih i životinjskih vrsta, a u planu imamo nastaviti s osvajanjem novih vrhova, te nastavkom izgradnje i održavanja infrastrukture na području svoga djelovanja.

Naše društvo dakle ove godine ponosno se osjeća ugrađenim u oba ova  jubileja planinarstva s punim pravom jer nastavljamo graditi, raditi, učiti i hoditi planinom.

Tako smo proslavljaju ću Dan društva unatoč olujnoj kiši s velikom zahvalnošću podijelili diplome, zahvalnice , priznanja i plakete  članovima i prijateljima bez kojih društvo ne bi bilo ovo što jeste. Kao ona naša lijepa kapela na vrhu trudimo se postati svjetionik u ovim vremenima koji donosi svjetlost i ljepotu u vremenu koje živimo.

Hvala svima i idemo dalje!