loader image

Opća planinarska škola – predavanja u proteklim tjednima

U proteklim tjednima predavanja Opće planinarske škole su se nizali prema okvirnom planu gdje su naši polaznici imali priliku pored osnovnih tema čuti zanimljiva iskustva predavača koji imaju bogata iskustva iz planine.

U petak 22.04. smo obradili temu opasnosti u planini koju je prezentirao Nenad Rajić, koji na jedan poseban način drži pažnju slušatelja i kojima je na kraju predavanja prikazao video s turno skijanja na Vranici u trenutcima kada se pokrenula snježna lavina.

Pored te teme tog petka obradili smo teme višednevne ture, noćenje u planini i bivakiranje koje je prezentirao Miro Blaž.

Nakon kraće pauze zbog blagdana s predavanjima smo nastavili s temom pružanje prve pomoći, koja je bitna ne samo za planinarenje nego i za svakodnevni život. O postupcima pružanja prve pomoći govorio je dr. Marijan Marjanović, polaznici škole aktivno su sudjelovali na ovom predavanju, a neki od njih su se istaknuli stečenim znanjem o predmetnoj temi s nekih drugih radionica.

Istaknuti član Planinarskog društva Kuk i član GSS Travnik Vlado Mičić polaznicima naše škole na jučerašnjem predavanju prezentirao je dvije teme povijest i osnove alpinizma, te GSS za planinarsku školu. Kao i obično nije nedostajalo tema iz visokih gorja koje je uspješno pohodio u velikim ekspedicijama na koje smo kao njegovi sugrađani ponosni.

Općoj planinarskoj školi nakon jučerašnjeg predavanja nije preostalo još puno tema za obraditi, za razliku od planiranih uspona koji će zasigurno u narednom periodu biti naš prioritet.