loader image

Opća planinarska škola 2020. – treće predavanje

Treće predavanje

Sinošnje predavanje na temu Planinarska oprema prezentirao je Vlado Mičić koje je prošlo popraćeno foto materijalom, a još zanimljivije, tu je bila i hrpa cipela, jakni, hlača, ruksaka, pa do onih sitnih detalja kao što su lampe, pribor za jelo, kompas, ručna pila i slično.

Kako je rekao njegov jedan prijatelj, tri najvažnija dijela planinarske opreme su cipele, cipele i cipele. I stvarno, tu pred nama su bile izloženo nekoliko pari cipela, a nama vrlo interesantne su bile visokogorske s termo uloškom s kojima se davnih osamdesetih penjao na Pamir.

Pernata jakna je bila također sastavni dio visokogorske opreme, a kombinacijom određenih odjevnih predmeta smo čuli od Vlade da ne postoji loše vrijeme, nego samo loša oprema.

Svojim planinarskim i životnim iskustvom oplemenio je priču koja se razvukla kao i obično iza predviđenog termina.

U nastavku vremena, predavanje na temu Pripreme za odlazak u planinu i Kretanje u planini prezentirao je Nenad, na svoj način. Ono manje bito, a bitno je, prešao je brzinom skenera, kako bi ostavio prostora za bitnije detalje koji su isto tako bitni, još bitniji i zanimljiviji, jer su bili prikazani kroz iskustvene događaje iz nedavnih tura i ekspedicija.

Osmijeh je i ovaj put bio u žiži priče, a smijeh i aplauz su se dosta često prolamali salom.

Zahvaljujemo Vladi i Nenadu na iscrpnom predavanju, a znanje i energiju koju smo pokupili od njih ćemo zasigurno znati koristiti i nositi.