loader image

Opća planinarska škola 2020. – drugo predavanje

Drugo predavanje

Jučerašnje predavanje je bilo na temu Preživljavanje i prehrana u prirodi koje nam je prezentirala Tereza Krajišnik. Prezentiranje teme je bilo bez foto slajdova, ali nas je na temi zadržala u punom fokusu i svoje životno iskustvo nesebično podijelila s nama.

Kako se prehraniti u prirodi u vrijeme nepogode, priča o šarolikosti i bogatstvu našeg podneblja, zdravoj i bogatoj ponudi prehrane kako za planinare, tako i za sve ostale, bila je nit kojom nas je Tereza provukla kroz jednosatno predavanje.

Drugi dio predavanja je bio na temu Užadi i čvorovi u planinarstvu koje je započeo Vlado Mičić kroz teoretski dio, a nakon čega je uslijedio i onaj zanimljiviji, praktični dio predavanja u koji su uskočili i prošlogodišnji polaznici naše Škole i potpomogli nastavi.

Vlado je i ovaj put svoje životno iskustvo i enciklopedijsko znanje o planinarstvu nesebično prenio na nas, a posebno ono praktično, stručno znanje o užadima i čvorovima.

Svi polaznici su dobili pomoćno uže (prusiku), a u nastavku se nadamo da će se kroz vrijeme usavršavati samostalno, jer jednosatna vježba nije dovoljna da se savladaju osnove.

Sljedeći vikend je planiran za uspon na jedan od obližnjih vrhova, a ovisno o vremenskim prilikama i dinamičkom planu nastave, polaznici će biti pravovremeno obaviješteni.