loader image

Opća planinarska škola 2020.

Prvo predavanje i prva tura

Ovogodišnja Opća planinarska škola (dalje: OPŠ) trebala je početi 17.03., ali je zbog problema s COVID-19 odgođena, kao i puno toga.
Napokon smo startali s predavanjima. Uvodnom riječju prof. Željke Zlojo Martinović smo zvanično počeli s radom, a voditelj OPŠ Darijo Čonda nam je ukratko predstavio plan i program, te smo se i pojedinačno predstavili i uzajamno upoznali.

Čuli smo čak da je nekome iz grupe poklon za rođendan bila baš naša Planinarska škola, zanimljivo…
Tehničku potporu nam je dao Mišo, a tu su pri ruci bili i Kiki, Ana, Andrijana, Bugi, Čabro, ekipa iz prošlogodišnje OPŠ na koje je pao teret ovogodišnje organizacije.

Prvo teoretsko predavanje na temu Planinarska organizacija prezentirao je Dragan Radeljić, a Povijest planinarstva je u kratkim crticama iznio Miro Blaž.

Inače, ova dva predavanja su manje atraktivna, pa smo se bojali da će odaziv na sljedećoj turi biti slab, ali naprotiv, iznenadili smo se.

Prva tura OPŠ 2020., organizirana je već u nedjelju iz Novog Travnika do Kuka, a jedan veći dio polaznika nakon kraće pauze je produžio do Gradine, odakle puca fantastičan pogled na Lašvansku dolinu.

Ono što smo vidjeli kod polaznika može se sažeti u jednu jedinu riječ – osmijeh i to nam je svima nagrada za ovo što činimo.

U ova čudna vremena u kojima smo na jedan ružan način osjetili što znači razdvojenost, otuđenost, distanca, strah, strepnja, iščekivanje…, uvidjesmo da osmijeh najlakše obriše sve ono što nam stvara nelagodu.

Tko zna, možda je ipak pauza od dva mjeseca urodila plodom, možda smo sazreli i shvatili istinske vrijednosti.

Tako i cijenimo da je veliki odaziv polaznika u našoj školi rezultat zastoja ili što bi se reklo, svako zlo za neko dobro.

 

 

Foto: Dragan Mamuša