loader image

Vikend izlet malih planinara

U protekla dva mjeseca je zaista bilo razigrano kod nas u PD KUK, te smo i mi uz male planinare postali zaigrani, vratili se u dane djetinjstva i prijalo nam je biti dio Male planinarske škole.
Djeca su iz tjedna u tjedan kroz predavanja i izlete više saznavala i sve naučeno primjenjivala. Naš prvi izlet s njima je bio na brdo Kuk (930 mnv), a sad s ponosom možemo reći da su popeli Veliki Vran (2.074 mnv).

Počeli smo s pripremama izleta, predavanjem o planinarskim objektima i pravila ponašanja u istim, zatim smo ponovili što sadrži planinarski ruksak, kako pravilno disati, koliko vode piti, kako se zaštiti od sunca, kiše, vjetra…

Subota rano ujutro, ali oni ipak nasmiješeni i veseli, raduju se, čeka ih zanimljiv vikend. Stigli smo okupili se, poslušali naputke naših vodiča, pogledali prema vrhovima, krenuli i popeli veliku planinu.

Osmijeha nije nedostajalo, na vrhu im se nekim čudom obnovila snaga, kao da su tog trenutka prisvojili Vran sebi, a on im je to dopustio. Svi smo bili ponosni. Nije su tu imalo puno reći, osmijeh svih nas sve je govorio.

Ushićeni od uspona stižemo u Masnu luku, a djeca na umor kao da su zaboravila. Glasni su bili u pregovorima tko će s kim sobu dijeliti, ali su se vrlo brzo dogovorili. Nakon odmora i dok se pripremala večera mali planinari su imali novu zabavu, umjetna stijena. Veliki planinari su neumorno osiguravali djecu u penjanju, a oni su strpljivo čekali svoj red.

Ni nakon toga danu nije bio kraj, djeca su nastavila druženje uz društvene igre i tek ih je tad stigao umor.
Nedjelja jutro, buđenje, higijena, doručak i odlazak na misu u crkvu Svetog Ilije gromovnika. Ljepota ambijenta prelila se na naše male planinare, njihove roditelje i sve nas. Bilo je to lijepo promatrati.

Po povratku s mise čekalo ih je novo uzbuđenje, zip line. Tate planinari su dali sve od sebe da svoj djeci ovo bude iskustvo koje se ne zaboravlja.

I malo po malo stigosmo do priprema za povratak. Na povratku smo očima pružili još jedan divan pogled, Blidinjsko jezero.


Svojim domovima stigosmo sretno i sretni, puni dojmova.
Ovaj put posebno hvala djeci planinarima koji su svima nama pokazali kako su male stvari velike u svojoj jednostavnosti.

Veliku zahvalu upućujemo Općini Novi Travnik na čelu s načelnikom Stjepanom Dujom, te poduzeću ADK d.o.o. Novi Travnik na potpori u realizaciji ovog izleta.