loader image

Promocija monografije i filma “Kad čovjek postane planina” u Zagrebu

U petak navečer 17.06.2022. godine u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ u Zagrebu pred pedesetak okupljenih posjetitelja je održana promocija monografije „Kad čovjek postane planina“, te istoimenog eksperimentalnog filma koji su nastali povodom obilježavanja 25 godina postojanja Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Ova deseta po redu promocija posebno je značajna jer je izdavanje monografije potpomognuto sredstvima Središnjeg državnog ureda za pomoć Hrvatima izvan Hrvatske.

Moderiranje promocijom preuzela je Jelena Plišo, a goste je ispred PS HB pozdravio predsjednik Saveza Ante Vukadin. U govoru se prisjetio značajnih trenutaka iz povijesti kojima je obilježena suradnja između hrvatskih planinarskih društava s obje strane granice, kao i činjenice da su Hrvati utjecali na pojavu planinarskog djelovanja u Bosni I Hercegovini. Iznio je par crtica o radu i djelovanju Saveza, istakao da danas brojimo oko 2.500 članova, te da imamo izgrađeno 27 planinarskih objekata od kojih neki predstavljaju reprezentativne planinarske domove.

Okupljenima se obratio i gospodin Alan Čaplar, generalni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza. On se također dotaknuo povijesnih činjenica o planinarstvu u obje zemlje navodeći bogatstvo i potencijal koje imaju naše bosanskohercegovačke planine, brojnost društava i entuzijazam kojim su izgrađeni novi planinarski objekti, te iznikla nova društva u posljednjih 27 godina postojanja PS HB.

Autori Željka Zlojo-Martinović i Miroslav Blaž su predstavili ovu slojevitu i neobičnu knjigu u svom stilu, ukratko opisujući kako je knjiga nastala, što su sve imali prilike proći i naučiti za osam i pol mjeseci radeći na ovom projektu. Kako kažu, posebno su ponosni na autorski dio knjige koji govori o filozofiji planinarenja, traženju odgovora na postavljena i nametnuta životna pitanja koja nas sve muče u ovim zbunjujućim vremenima u kojima živimo.

Knjiga se sastoji od povijesnog, dokumentarnog i autorskog dijela i u svakom su ugradili jedan neobičan sadržaj koji će čitateljima, osim obimnog broja podataka, fotografija i povijesnih činjenica, omogućiti proviriti u planinu iz udobnosti fotelje, te na taj način producirati motivirajući osjećaj koji će ih odvesti iz lagode vlastitog doma u prirodno okruženje.

Promocija je i ovaj put bila ležerna, bez neke stroge forme, sve se odvijalo spontano i u interakciji s publikom koja je na zanimljiv i iskren način reagirala na njihove „rasprave i filozofiranja“ na teme iz knjige.

Predstavili smo i novu knjiguljicu u nakladi Saveza, „Dnevnik malog planinara“, autorice Ivane Džambas koji će se nadamo se naći i u ruksacima zagrebačkih mališana i koji je prvi put prezentiran izvan BiH.

Film je na kraju promocije prikazan publici u nadi da će svatko pokušati, ako ne pronaći odgovore, onda barem usuditi se postaviti prava pitanja koja mogu promijeniti perspektive i ciljeve onako kako bi nam planina preporučila svojim znakovima.

Bio je to značajan događaj za naš Savez, naše planinarsko društvo, jer smo imali priliku ispričati svoju priču onima koji žele čuti i vidjeti više nego što moraju.

Zahvaljujemo se Jeleni Plišo na organizaciji ovog za nas vrijednog događaja, HKD Napredak Zagreb na čelu s Goranom Štrpcem, te poduzeću LIPA L.P. d.o.o. Zagreb na ugodno provedenom vremenu i gostoprimstvu.

Fotografije: Mario Milošević, PD Napredak – Stjepan Planić