loader image

Planinarenje – sve veća strast Novotravničana

Zbog sve veće zainteresiranosti Novotravničana za planinarenjem, Planinarsko društvo “Kuk”  u svibnju je započelo s održavanjem svoje, već druge po redu Opće planinarske škole za sve one koji žele iskusiti nove životne izazove koje pruža ova aktivnost.

“Planine su katedrale u kojima prakticiram svoju religiju“

rekao je poznati rusko-kazahstanski planinar Anatoli Boukreev. 

Upravo to isto, planine predstavljaju za svoje zaljubljenike – ljubitelje prirode i rekreativce iz novotravničkog Planinarskog društva „Kuk“ , koji su, vođeni svojom strašću za ovim svetim i jedinstvenim oblikom rekreacije, uspjeli zaintrigirati svoje sugrađane svih generacija idejom o Općoj planinarskoj školi.

Zov prirode

Imajući u vidu čovjekovu prirodnu težnju da bude aktivan, koristan, duhovno ispunjen i da traga za smislom; a s druge strane prirodna bogatstva naše zemlje – planinarenje se javilo kao logična i neupitna opcija.

Opća planinarska škola postala je mnogo više od zamišljenog. Ona se javila i kao odgovor na nedostatak kulturnih, sportskih, (re)kreativnih i drugih sličnih sadržaja u Novom Travniku i okolici, sadržaja koji bi služili u svrhu psihofizičkog, ali i duhovnog razvoja i napretka pojedinca.

Hodočasnici planine

Kao rijetko koji drugi projekt, ova škola svoja vrata otvara svima i okuplja sve zainteresirane pojedince – bez obzira na dob, spol, vjersku i svaku drugu pripadnost, mjesto stanovanja, zanimanje ili društveni status.

Mladima nudi nove izazove, zaposlenima anti-stress terapiju, nezaposlenima društvenu uključenost, onima koji nisu u formi – bolju izdržljivost i zdrave navike, a svima zajedno nova saznanja i “izviđačke” vještine. No, glavna misao vodilja je jedna: pomjeranje vlastitih fizičkih i mentalnih granica.

Opća planinarska škola tako je spojila istaknuta imena među planinarima – zagrižene zaljubljenike koji su svoj život posvetili njezinom veličanstvu Planini, gorske spašavatelje, stručnjake iz područja speleologije, alpinizma, meteorologije i orijentacije, te prosvjetne djelatnike čija je oblast rada vezana uz prirodu i tjelesni odgoj.

Škola je također dala prostora i drugim predavačima – liječnicima iz oblasti klasične i alternativne medicine, pa čak i fotografima, čija su predavanja dodatno obogatila plan i program Škole.

Povratak u školske klupe

Kao i prethodne godine, i ovogodišnja OPŠ obuhvaća teorijsko i praktično upoznavanje sa osnovama planinarenja, prirodnim znamenostima Bosne i Hercegovine, pripremama, prednostima i opasnostima boravka u prirodi.

Druga Opća planinarska škola trajat će puna tri mjeseca,  a osim predavanja u formi školskih sati (za slučaj da vam nedostaju!) sastojat će se i od redovnih terenskih odlazaka u planine i posjeta prirodnim znamenitostima naše zemlje. Također, Škola podrazumijeva i  povezivanje s drugim planinarskim društvima unutar BiH koja njeguju slične vrijednosti.

Planinarsko društvo “Kuk” poziva vas da im se pridružite u Drugoj planinarskoj školi, jer za pristup istoj još uvijek nije kasno.

Probudite svog unutarnjeg Anatolija Boukreeva, Stipu Božića, gorštaka, izviđača ili indijanca!

Javite nam se još sada, putem oficijelne web stranice ili društvenih mreža Planinarskog društva “Kuk”.

Autor: Irena Fišić, Planinarsko društvo “Kuk”
Planinarenje – sve veća strast Novotravničana

Jeste li već pohađali planinarsku školu?

Hvala!