loader image

Pješačenjem do zdravlja 2020.

Dvodnevna manifestacija Pješačenjem do zdravlja 2020., održana u proteklu subotu i nedjelju, okupila je veliki broj planinara i ljubitelja priode.

Subota je bila planirana za turu od Sebešića do Novog Travnika u kojoj je nas je učestvovalo 54, te smo za 9,5 sati laganog hoda stigli na izletište Bučićka ravan.

Planinarska tura koja se tradicionalno održava povodom Dana općine Novi Travnik (sredinom lipnja) gdje se ima za cilj promovirati prirodne ljepote našega kraja kroz nedirnutu prirodu.

Početak staze je iz Sebešića, koja dalje vodi bridom Kruščice prateći administrativnu granicu općina Novi Travnik i Vitez naizmjenično se krećući uzlazno silaznom putanjom u visinskoj razlici od stotinjak metara. Praznik za oči je dolazak na proplanak Pribila odakle se vidik pruža na Sebešić i okolicu, a vrhovi Vranice u daljini zovu na nove izazove.

Na putu se prolazi kroz Hamanov pod, Brljkove laze, Palinski brijeg i Skopine Lokve na kojima se nalazi izvor pitke vode, gdje se neprestano smjenjuju stoljetne šume bjelogorice i crnogorice i planinski proplanci.

Od Skopinih lokava se nastavlja dalje prema Krstacu, vrhu Kruščice 1.558 m n/v na kojemu se nalaze klupe za odmor. Do Poljane, travnate zaravni gdje se nalaze stočarske kolibe i izvor Sanduk se stiže za 1 h, odakle se naredni sat i pol vremena stiže do Bučićke ravne.

Sebešić je najudaljenije naselje općine Novi Travnik koje se nalazi u podnožju planina Kruščice i Vranice, poznato po svojim povijesnim, geološkim i prirodnim značajnostima. Spomenuli bismo Vilinsku pećinu koja sa svojim prirodnim ljepotama predstavlja pravu atrakciju. Pristupačna je za posjete, ima dvije velike, uskim kanalima povezane dvorane od po stotinjak kvadrata, obiluje pećinskim ukrasima, a tu su i mala pećinska jezerca s kristalno čistom vodom.

U nedjelju je održana hodnja iz Novog Travnika do Kuka gdje je održana misa u čast sv. Bernarda, zaštitnika planinara i ljubitelja prirode, a u ovogodišnjem programu organizirano je i natjecanje u pripremanju planinarskog kotlića u kojoj je učešće uzelo 9 ekipa.

Prvu nagradu osvojili su ekipa ”Kumovi”, druga je otišla ”Tigrovima”, a treća nagrada pripala je ”Šerpasima”.

Dodijeljena su i posebna priznanja, tako je Prva šerpa pripala ekipi Dobre duše, najveselija ekipa bila je HPED Gradina 969, najšarmantnija (uglavnom umjetnici) ekipa bila je Naša zemlja, a priznanje za opći dojam uzeli su prijatelji iz HPD Vitez.

Naj kuhar proglašen je Franjo Dominović iz ekipe Sretni i debeli, a najbolja kuharica Kristina Bogdan iz ekipe Tim A.

Stručni žiri imao je težak zadatak, a kako smo doznali na kraju, nijanse su odlučile.

Nadamo se da smo uspjeli organizacijski sve posložiti, a ako i nismo, dogodine ćemo zasigurno bolje, pa vas u to ime već pozivamo da se polako pripremate. Vježbajte kod kuće, ispred kuće, u planini, pored rijeke, jezera, a na koncu i ako ne uvježbate, bitno je učestvovati. Nagradu će svakako svi dobiti u ogromnoj količini pozitivne energije koju ćemo razmijeniti.

Kako je to bilo pogledajte na kratkom videu ispod:

https://youtu.be/2bcw0o0_kwM

Hvala svima na podršci i učešću, vidimo se dogodine!

 

 

foto i video by Mašo