loader image

Opća planinarska škola 2020. – peta tura

Današnja tura krenula je obilaskom nekropole Maculje ili u narodu zvani Kameni svatovi. Kratko predavanje nam je iznio prof. Velimir Bugarin o važnosti ovog arheološko povijesnog lokaliteta za našu zajednicu i naš kraj.

Nakon toga smo produžili do Vilinske pećine u koju svaki put rado dolazimo i ponesemo nova iskustva i dojmove.

Staza od parkinga do pećine u prvoj dionici vodi usponitom stazom nekih 200 metara, da bi zatim još toliko se kretali do ulaza stazom u lijevo, blago polegnutom, s pogledom na sjeverne obronke vraničkih vrhova Bijele gromilice i Gradine. Uzeli smo mali odmor ili što bi se reklo, aklimatizirali se novim uvjetima koji vladaju pod zemljom.

U gostima su nam bili i članovi HPD Prenj 1933, što nas je sve skupa brojalo 35, a posebnost današnje speleo avanture bio je 93-godišnji kolega Ivan Karačić iz Mostara, koji je insistirao biti dio današnje ekipe s namjerom da se spusti u veliku dvoranu.

Iako nismo bili za takvo što zbog mogućeg rizika i složenih uvjeta kod pristupa i kretanja kroz pećinu, Ivan je pokazao odvažnost, vještinu, snalažljivost i spustio se u samo središte. Nama je pripala čast biti u njegovom društvu, a koliko nas sjećanje služi, on je najstarija osoba do sada kojoj je uspjelo takvo što.

Kako to obično biva, sa strane se uvijek bolje vidi. Tako smo kod naših prijatelja iz Mostara osjetili oduševljenje i kako vele, bili su i u Vjetrenici i da ovo što mi imamo u Vilinskoj pećini je pravo bogatstvo.

U nastavku smo produžili do Lovačnog doma u Sebešiću na okrjepu, a usput smo odradili i terenski rad na temu izrada vlaka i nosila od priručnih materijala.

Obzirom da se često krećemo po nepristupačnom i opasnom terenu, ovo ćemo uvesti kao redovitu godišnju vježbu koju trebaju proći naši članovi, jer ova vrsta znanja je vrlo korisna i u svakodnevnim aktivnostima u kojima je potrebna vještina korištenja planinarskih čvorova.

U nastavku pogledajte kako je to bilo: https://www.youtube.com/watch?v=5rUz-zLyK_w

Hvala Draganu na ustupljenom foto i video materijalu.