loader image

Ljetni kamp za djecu uspješno realiziran

Danas je završen Ljetni kamp za djecu u organizaciji PD KUK Novi Travnik.

Ideja o održavanju kampa traje već dugi niz godina, ali je tek ovo ljeto dobila formu koju su svi prihvatili kao svoju. Dražana je zakuhala kavu, pozvala Ivanu i krenula je priča koju Darko nije mogao odbiti. Napravljen je plan i program, dogovoren termin, okupljeni ljudi i evo ga, pola posla je već urađeno.

Počeli smo jučer u popodnevnim satima sa zagrijavanjem. Ivana je kroz igru okupila ekipu koja je vrlo rado sudjelovala, čak nije trebalo riječi reći, samo podignuti ruku i već su svi bili na okupu.

Predavanje o planinarskoj opremi Frano je nastavio kroz praktičan rad u kojem su i mališani aktivno sudjelovali. Naučili smo osnovne stvari o vrsti opreme za planinarenje i boravak u prirodi, pa smo u praktičnom dijelu imali montažu i demontažu šatora i pakiranje ruksaka.

Oliver je bio zadužen za orijentaciju u prirodi. Mogli smo čuti kako odrediti strane svijeta i danju i noću, za što služi kompas, kako se koristi karta, gdje raste mahovina i gdje se nalazi zvijezda Sjevernjača.

Za prvu pomoć zaduženi su bili Sanja i dr Džambas koji su došli s velikim crvenim ruksakom punim svakakvih čudesa i igra je mogla početi. Zavoji, folija, ljepilo bili su im igračke.

Po običaju, logorska vatra je neizostavna, a zapalili su je Andrea i Karlo, pobjednici skakanja u vreći. Kad se lijepo zgorila, iskoristili smo žar za pripravit večeru na planinarski način, nakon čega smo se povukli u dom na ispit znanja.

Podijelili smo se u grupe i svi su imali zadatak učestvovati u radu, te odgovarati pred svima. Iako su bila djeca različitih uzrasta iz različitih škola, sve je teklo ugodno i skladno. Grajom, oduševljenjem, smijehom i aplauzom završen je službeni dio edukacije.

Šatori su već montirani, oprema za spavanje ubačena, ali o spavanju nitko nije htio ni čuti. Valjanje po travi, igra žmurke, ganje, nitko nije ni pomišljao leći, samo oni najumorniji, dok je ostatak ekipe ostao budan do kasno u noć.

Ujutro buđenje u sedam, doručak s domaćim čajem i uspon na Gradinu s koje puca pogled na cijelu Lašvansku dolinu. Povratak preko Raščevca na ručak i odmor.

Najmlađi sudionik bio je četvorogodišnji Andrej, a najmlađa šestogodišnja Andrea.

Zahvaljujemo svim učesnicima, našim najmlađima i njihovim roditeljima, predavačima, vodičima, kuharima, domaru i gostima na sudjelovanju i pomoći.

Velika hvala i načelniku Općine Novi Travnik, Turističkoj zajednici SBK/KSB, te Udruzi Moja zemlja Bučići na potpori u realizaciji projekta.

Nadamo se da su djeca ponijela sa sobom lijepe uspomene i da će ih ovo potaknuti da svoje slobodno vrijeme što više iskoriste u prirodi.

Sve skupa čista desetka, zasluženo!