loader image

Lakše preživite izolaciju uz vrhove Balkana

 

1. Prenj

Osvajanje planinskih vrhova veliki je izazov na koji se usuđuju samo hrabri, istinski zaljubljenici u prirodu.

Prenj smješten je u srcu dinarskih planina, u sjevernom dijelu Hercegovine.

Grozan kada prozbori i strašan kada šuti.

2.  Zelengora

Ako se za neku planinu u Bosni i Hercegovini punim ustima može reći da je lijepa, onda je to Zelengora.

Samo joj ime govori da je veći dio godine prekrivena zelenilom, bilo travom, šumama ili mnogobrojnim jezerima.Takav ambijent dao joj je neodoljivu privlačnost, pa ovi prostori – iz godine u godinu – imaju sve više ljubitelja. Priča o Zelengori je priča o impresivnoj prirodi, ali i o ljudima koji je nastanjuju.

Tamošnji gorštaci vraćaju se na visoka pasišta gdje žive životima svojih predaka.

3. Čvrsnica

Izuzetne planine gotovo po pravilu imaju svoje mjesto u historiji područja na kojem se nalaze, imaju dubok trag u životima više generacija tamošnjih ljudi, a imaju i svoje fanove, koji ih neumorno obilaze, fotografiraju, o njima pišu i govore…

U Bosni i Hercegovini, jedna od takvih planina, pored Prenja, Zelengore i Maglića, sigurno jeste i Čvrsnica. Najviši vrh Čvrsnice je Pločno, koji je sa svojih 2228 metara jedan od najviših vrhova Bosne i Hercegovine.

Za vrijeme Jugoslavije, kada su vojna pravila bila strožija, to je bio zabranjeni vrh, jer se na njemu nalazi objekat bivše JNA. Zbog toga se Pločno za planinare otvorilo tek nakon stjecanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

4. Maglić

Maglić je najviši vrh Bosne i Hercegovine, pa je kao takav, osim imenom i visinom oduvijek privlačio pažnju planinara. Jedinstveni prirodni biser ovog planinaskog područja je Trnovačko jezero, na čijoj se tirkizno – zelenoj površini ogledaju se okolni vrhovi. Ovdje se dogodila i jedna od najslavnijih partizanskih bitaka vođenih tokom drugog svjetskog rata, pa se dolina Sutjeske zove još i Dolinom heroja. Razgovaramo sa jedinim preživjelim iz tzv “Bitke za ranjenike”, koji se prisjetio da je jeo bukovo lišće i slušao govor druga Tita.

Na vrh se penjemo sa trinaestogodišnjim Irijanom i njegovim ocem, koji nam otkrivaju šta osjećaju dok se penju na najviši vrh svoje države. Tus u i  “Tri sestre”, tri najveća stabla u prašumi Perućici…

5. Bjelašnica

Planina Bjelašnica jedna je od najpoznatijih planina u Bosni i Hercegovini, a može se reći i u cijeloj regiji. Ovo potvrđuje Jure Franko, koji nas podsjeća na slavna vremena olimpijade i čuveni slogan „Volimo Jureka više od bureka“.

Za selo Lukomir kaže se da je na kraju svijeta. Smješteno na rubu dubokog kanjona Rakitnice, ovo selo kao da je konzervirano u prošlim vremenima. Čarobne slike odlaska ovaca na jutarnju ispašu dio su ukupnog ambijenta sela čiji se turistički potencijal tek otkriva. Svježi bjelašnički zrak udišu i sokolovi Kaleda Idrizovića, a idealno mjesto za trening ovdje je i za perspektivnu sportistkinju Lejlu Tanović, koja na dva točka snažno grabi uz padine ove planine.

6. Triglav

Uspon na Triglav, prema slovenskoj kategorizaciji je “zelo težak uspon“ – “jako težak uspon”, što je najviši rang teškoća kod uspona na njihove planine.
Sa nama je, bio i poznati slovenski alpinist Viki Grošelj, osvajač Mount Everesta i inih osamtisućnjaka u Himalajima.
Posebno veselje je bilo kada smo ispod samog vrha Triglava sreli skupinu mladih veselih Slovenaca, koji su nosili harmoniku, bubnjeve i ostalu opremu za sviranje.
U kadrum imamo sve: polka, slovenska zastava, planinski greben, mladenačko veselje, mistični oblaci…
Ukratko, na jednom mjestu sve ono što Slovenci i njihov Triglav jesu.
Na nas je snažan utisak ostavio i bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan dok je govorio o osjećajima prema najvišoj slovenskoj gori.
Ovaj jednostavni čovjek plijenio je svojom smirenošću, iskrenošću i iskustvom.

7. Vranica

Istražujemo koliko zlata ima u utrobi Vranice.

Kemo Buntić otkriva kako se proizvodi vranički drveni ugalj i koja je njegova tajna veza sa ćevapima na Baščaršiji. Zbog ljepote i pitome ćudi Vranica je zanimljiva svim generacijama planinara, pa nije slučajnost da se upravo ondje održava i prvi festival planinarstva. Tri dana će se bosanskohercegovački planinari s gostima iz susjednih zemalja družiti na Prokoškom jezeru, razmjenjivati znanja i vještine, veseliti se životu i slaviti ljepotu planine.

8. Dinara

Penjući se na najvišu hrvatsku planinu, otkrivamo zašto je po njenom imenu nazvan cijeli lanac planina koji zauzima Zapadni Balkan. Po Dinari je nazvan čitav lanac planina od Slovenije do Makedonije. Već je i ta činjenica  dovoljna da se ovu planinu posebno respektira.

Njen centralni položaj, markantnost i dužina, vjerovatno su bile ključne činjenice da se planine zapadnog Balkana nazovu dinaridima. Između ostaloga i ovo je bio razlog zbog kojeg smo se odlučili pobliže upoznati sa ovom planinom.

10. Biokovo

11. Durmitor

12. Velebit

Serijal Vrhovi Balkana je priča o impresivnoj prirodi i ljudima koji joj pripadaju. Upoznajte najljepše planine Balkana i prirodne ljepote koje krase čitavu regiju, istovremeno saznajte vezu lokalnog stanovništva i najviših planinskih vrhova njihovih zemalja.

Kroz razgovore sa ljubiteljima planina autor serijala Zehrudin Isaković nas upoznaje sa najvišim vrhovima Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

 

13. Prokletije

Planinski vijenac Prokletije nalazi se u srcu Balkana, ali do prije dvadesetak godina nijedan planinar, istraživač ili obični znatiželjnik nije obilazio ove krajeve. Bio je to prostor „mrtve straže“ i vojnih karaula. Ukratko, Prokletije su bile „zabranjene planine“.

Odlasci na Prokletije za planinare predstavljaju poseban izazov. Usponi nerijetko graniče s pravim istraživačkim poduhvatima. Penjali smo se i na Očnjak, što se smatra jednim od najatraktivnijih, ali i najtežih uspona među prokletijskim vrhovima. Albanski dio Prokletija, a to je glavnina masiva, gotovo je djevičanski nedirnut. Deseci vrhova još čekaju prve osvajače.

U albanskoj Valboni razgovarali smo s Amerikankom Catherine Bohne koja je došla na deset dana i ondje ostala zauvijek. Otkriva nam kako je izgledao njen susret s medvjedicom, koja joj je napravila ožiljak i time ostavila uspomenu za ostatak života.

14. Gorski kotar

15. Volujak

16. Đeravica

17. Komovi

Crna Gora je zemlja lijepe geografije. Pored mora i dubokih kanjona, ovu zemlju odlikuje veliki broj planina, a među njima posebno mjesto imaju Komovi, visoki planinski vrhovi koji se uzdižu iznad Andrijevice i Kolašina.

Onako dominatni i krševiti, magnet su za sve planinare i ostale ljubitelje prirode. Podno Komova posjetili smo zabačeno selo Japan, čiji je redovan gost ambasador Japana u Crnoj Gori. Vjerovali ili ne ove dvije države su službeno okončale rat 2006. godine, a koji je objavljen davne 1905. godine.

18. Kanin

U ovoj epizodi Vrhova Balkana pogledajte kako Julijske Alpe izgledaju iz zraka. Iznad šiljatih zasniježenih vrhova avionom pilotira Lojze Peterle, čovjek zanimljive biografije i vedrog pogleda na život.

Kanin je moćni planinski zid kojim se prostire i granica Slovenije i Italije. Ovo alpsko mjesto ima izuzetan šarm, a nudi veoma bogatu paletu adrenalinskih sportova: od raftinga na Soči, preko leta padobranom, ultralakim avionima i glajderom do alpinizma po velikim stijenama okolnih planina.

19. Korab

Moćni zid planinskog lanca Korab leži na granici Albanije i Makedonije. Njegov vrh Veliki Korab je istovremeno najviši u obje države. U Jugoslaviji je važio za drugog po visini, odmah iza Triglava od kojeg je niži tačno stotinu metara. Mavrovski region ima vrlo dugu historiju.

To je područje zanimljive i originalne arhitekture, živopisnih običaja i očuvanih sela. Jedno od njih zove se Galičnik. Zbog svoje izvanredne očuvanosti, ovo selo dodano je na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Kako izgleda noć na Velikom Korabu – najvišem vrhu dvije države – provjerili smo s Ilinom Arsovom, jedinom Makedonkom koja se popela na najviši vrh svijeta.

20. Jalovec

Slovenija ima mnogo lijepih planina. Najveći dio njih koncentrisan je u području Julijskih Alpi, čiji najviši vrh Triglav svojom magijom privlači rekordan broj planinara.

Kao takav nalazi se i u nacionalnim simbolima Slovenije, kao što su državni grb i zastava. Pa ipak, u grbu Planinarskog saveza Slovenije nije Triglav, već Jalovec, po mnogima najljepši slovenski vrh.
Ako je Triglav nacionalni simbol, onda je Jalovec simbol slovenskih planinara, pa ga zbog njegove jedinstvenosti zovu i kraljem slovenskih gora.

21. RILA

Rila je planina s više od 180 jezera, u čijim se površinama ogledaju najviši vrhovi Balkana.
S Bijelim bratstvom penjali smo se na široka prostranstva te planine kako bismo istražili zašto baš nju pripadnici bijelog kulta smatraju najsnažnijim energetskim centrom na Planeti. Noćili smo na najvišem vrhu Balkana i s divokozama uživali u predstavi koju su nam priredili oblaci i vjetar.

Izlazak na Musalu jedan je od najljepših planinarskih doživljaja. Pod našim nogama bio je  ponosni brdoviti Balkan.
S vrha se najbolje vidi zašto je Rila – Rila, to jest „vodena planina“.
Kuda god pogledate, oči će vam se utopiti u jednom od 140 jezera, koliko ih se nalazi u Rilskom nacionalnom parku.
Njihova tamnozelena boja, upotpunjena nijansama zelene trave i planinskih borova, zaposlila nam je sva čula, proizvela višak adrenalina i pomalo pomutila racio…

Meteorolog Mitko nam pojašnjava zašto je nakon ulaska u Evropsku uniju najviši vrh Balkana porastao 46 metara.

22. Šar-planina

Ono što je Grcima Olimp, Bugarima Rila, Hrvatima Velebit, Slovencima Triglav, to je Makedoncima Šar-planina. U samoj Makedoniji ona je po mnogo čemu kultna. Istražili smo sve o šarplanincu – mitskom psu, koji je dobio ime po planini sa čijih obronaka vodi porijeklo. Zna li šarplaninac brojati i u čemu je tajna činjenice da ovi psi prepoznaju pojedinačno svaku od više stotina ovaca, otkriva nam profesor Muhić.

Na Šar-planini ima mnogo jezera, još više vrhova iznad 2000 metara nadmorske visine, prostranih pašnjaka… Sve ovo pokriva 1600 kilometara kvadratnih, čime je treća planina po površini na Balkanu. Šar-planina je duga 80, a široka blizu 30 kilometara.Na vrh se penjemo sa Ilinom Arsovom, prvom i za sada jedinom Makedonkom koja se popela na Mount Everest i time ušla u historiju tamošnjeg planinarstva. Ilina nam otkriva tajne Šar-planine i zašto se baš ovdje pripremala za uspon na Mount Everest.

23. Olimp

Nakon Šar-planine, prijateljstvo sa Ilinom Arsovom ovjerili smo na padinama Olimpa, kultne grčke planine čija se slava pronijela širom svijeta.
Kakvu je duhovnu preobrazbu Ilina Arsova imala nakon uspona na vrh Mount Everesta i zašto je na tijelu dala istetovirati obrise svojih najdražih planina, saznajte dok se penjemo moćnim stijenama Olimpa, planine koju su voljeli i grčki bogovi.

Grčko gostoprimstvo nije mit, nego stvarnost.
Kraj uzbudljive avanture začinjen je muzičkom tačkom koju je izvela kćerka vlasnice hotela u kojem smo odsjeli.
Susret s plašljivim divokozama planinarima unosi novu energiju s kojom nastavljaju uspon na vrh.
Izlazak na kamenu krijestu Olimpa vrlo je opasan i svaka nepažnja može vas koštati života.

Zbog toga je svu koncentraciju potrebno usmjeriti na uspon.
Ako ste dobro uvježbani, preplavit će vas osjećaj adrenalina i slobode, dok se hitro i rutinski uspinjate ka vršnoj piramidi.

Srećom, Zeus se smilovao, razgrnuo je oblake i podario planinarima idealno čisto nebo i sunce u punoj veličini.
Nasmiješena lica ljudi na vrhu odavala su osjećaj sreće.

24. Kamniške Alpe

Osim Julijskih, svoje mjesto u srcima Slovenaca svakako imaju i Kamniško-Savinjske Alpe. Smještene na granici s Austrijom, te su planine ljupka poveznica dviju zemalja.

Zašto je planinarenje u kulturi odrastanja gotovo svakog Slovenca, otkriva Bojan Rotovnik, predsjednik Planinarskog saveza Slovenije, koji je s 55.000 članova najmoćnija nevladina organizacija u zemlji. Na najviši vrh Grintovec David i Polona penju se bosi. Idući s njima, saznajemo da su čak osnovali sportsko društvo „Bosa noga“, čiji članovi smatraju da im cipele samo smetaju.

Davo Karničar, jedini čovjek na svijetu koji je bez prekida skijao čak s vrha Mount Everesta, otkriva planove kojima iznova pomjera granice ljudskih mogućnosti. Kako ptice vide Alpe, opisuje nam Matevž Lenarčič, svjetski rekorder u letu ultralakim avionima. Na Kamniško-Savinjskim Alpama sagrađen je i prvi futuristički bivak, pokazujemo ekskluzivne snimke njegove gradnje i pogled koji se pamti cijeli život.

25. Rtanj

U Srbiji se nalazi mnogo zanimljivih planina. Ipak, ako pitate koja je od njih posebna, većina će odgovoriti: „To je Rtanj.“  Ta mistična planina zbog svog savršenog piramidalnog vršnog dijela oduvijek raspiruje maštu i potječe na različita nagađanja.

U epizodi o Rtnju pogledajte i kako je Miodrag Jevtić Drakče napravio najveći opanak za Guinnessa te zašto su opanci predloženi za srpsko nacionalno blago. Dio priče o planini je i Rtanjski čaj, čija afrodizijska svojstva mame osmijeh na lica tamošnjih stanovnika. Koja je tajna veza Rtnja s bosanskom dolinom piramida? Je li Rtanj samo planina ili nešto više? Kakav je ukus vampirskog doručka i kako se melje brašno za njegovu pripremu?

Izvor: balkans.aljazeera.net