loader image

Bjelašnica – Krvavac

Naše ture su najčešće isplanirane dan ranije i kako obično biva, budu i najbolje. Spontanost, improvizacija, snalaženje daje dodatnu čar organizaciji, tako biješe i ovaj put.

Polazak iz Novog Travnika je tempiran u 6:30 sati, lagana kavica u Kiseljaku i pravac Umoljani, planinsko naselje koje se smjestilo na nekih 1.400 m n/v.

Prema Krvavcu staza nas vodi preko stočarskog naselja Gradina koje vlasnici svojih imanja po malo pretvaraju u vikend kuće. Na putu prema Crvenom klancu naići ćete na izvore pitke vode, a usponom na prijevoj prema Dugom polju otvara se vidik na naš vrh.
Jedan dio ekipe se nije štedio, pa su se popeli na Veliki vrh s desne strane Crvenog klanca, a nećemo ih imenovati, već ih dobro znamo.

Put koji vodi sa sjeveroistoka prema jugozapadu ove strane Bjelašnice, odvest će vas prema Lukomiru.
Presjekli smo put i nastavili s desne strane vrha Strug prema Gredi, gdje smo prošli pored izvora Grkarica. Hladan vjetar na grebenu i snijeg na vrhovima okolnih planina podsjetili su nas na zimske radosti, iako već duže vrijeme vremenske prilike nas drže još uljuljkanima u toplijem dijelu godine.

Završni dio uspona na vrh Krvavac pješačka je staza s dosta strmim dijelom koji vodi kroz kleku i mala nepažnja vas može odvesti sa staze.
Nakon trosatnog uspona, oduševljenje s pogledom na krajolik vrijedan svakog napora smo podijelili s kolegama iz HPD Vitez i PD Guča Gora.

U povratku kao i obično laganiji tempo s pregršt lijepih dojmova koje nosimo u dolinu. Pred sami mrak smo stigli ponovo u Umoljane i nastavili nazad u Lašvansku dolinu do koje vodi nekih dva sata vožnje.