Loading Događanja

← Back to Događanja

Bučićka ravan

Pogledaj na Google maps-u
Bučićka ravan
Novi Travnik, Bosnia and Herzegovina

Najdraže i najljepše mjesto okupljanja je planinarska kuća na izletištu Velika Ravan na 830 m n/v, udaljena jugoistočno od Novog Travnika nekih 5-6 km. Izgrađena je vlastitim rukama i voljom naših najzaslužnijih članova. Raspolažemo s pet soba s 30-tak kreveta, te dnevnim prostorijama i popratnim objektima od kojih nabrajamo kamin salu, drvarnicu, nadstrešnicu, podij.

Na brdu Kuk smo izgradili Kapelicu i Planinarsku kuću sv. Bernarda zaštitnika planinara i ljubitelja prirode, a ista je završena i stavljena u funkciju 2014. godine. Posebnost naše Kapelice u tome da se nalazi na koti Kuk na nadmorskoj visini od 930 metara odakle se pruža prelijep pogled na novotravničku dolinu i šire. Mjesto je pogodno za održavanje raznih kulturnih manifestacija (npr. održavanje slikarskih kolonija) obzirom da ima urađen i pristupni put, a sam krajolik ima opuštajući, meditativni ambijent.
Poznato je da diljem svijeta imamo svetišta za planinare i ljubitelje prirode, tako smo i mi ponukani ovom idejom odlučili se priključiti europskoj mreži bratovštine Svetog Bernarda. Projekt ima svoj povijesno-kulturni značaj, posebice s aspekta poboljšanja turističke ponude našega grada i šire.
Izgradnjom Kapelice koja je započeta 1997. godine dobili smo prepoznatljiv imidž, a danas je ista polazno mjesto za planinarske ture koje se prakticiraju u našem kraju, kao i mjesto za okupljanje i održavanje svečanosti.
Kapelica je izgrađena od klesanog kamena na način kako se to radilo stoljećima unazad i predstavlja jedinstven primjer za ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Najkraći pravac od grada do izletišta vodi asfaltnim putom kroz Rankoviće do Krekove Kolibe, odakle zadnjih 1,5 km se prostire dobar makadamski put.
Izletište je travnata zaravan na kome se nalazi nogometno igralište s prirodnom travom.

rujan 2024

Dan Društva

28 rujna @ 15:00 - 17:00
Bučićka ravan, Bučićka ravan
Novi Travnik, Bosnia and Herzegovina
Pogledaj na Google maps-u

Dani PD KUK sa posebnim programom na Velikoj Ravni / 27. put

Pročitajte više » »

prosinac 2024

Mala noćna šetnja

7 prosinca @ 17:00 - 23:00
Bučićka ravan, Bučićka ravan
Novi Travnik, Bosnia and Herzegovina
Pogledaj na Google maps-u

Mala noćna šetnja povodom Međunarodnog dana planina je lagana noćna tura koja ide s Komarde prema Gradini, te Bučićkoj ravni…

Pročitajte više » »
+ Izvezi događaje